Nie musisz rezygnować z deseru! Przygotuj go w wersji fit

Deser w wersji fit. Przepisy Konrada Gacy

„Mam ochotę na coś słodkiego, ale jestem na diecie…” – ile razy z powodu obaw przed dodatkowymi kilogramami rezygnowaliśmy z pysznego deseru? W zbilansowanej diecie znajdzie się miejsce również na taką przyjemność, pod warunkiem, że ów deser będzie przygotowany własnoręcznie i w wersji fit. Poniższe przepisy są zdrowe, niskokaloryczne oraz są źródłem błonnika pokarmowego – na te dania możemy sobie pozwolić bez wyrzutów sumienia, nawet podczas diety.

Serowe tiramisu

Serowe tiramisu. Przepis Konrada Gacy

Składniki:
· 4 bezcukrowe biszkopty
· Mocna zaparzona kawa rozpuszczalna
· Serek naturalny
· ½ łyżeczki żelatyny
· ½ łyżeczki słodzika w proszku
· Odrobina naturalnego kakao i aromatu śmietankowego.

Wykonanie:
1. Serek zmiksować i dolać do niego rozpuszczoną żelatynę i słodzik.
2. Na dno salaterki ułożyć 2 biszkopty nasączone kawą z aromatem śmietankowym.
3. Na to wyłożyć ½ masy serowej, a później znów biszkopty nasączone kawą
z aromatem śmietankowym, na to resztę masy.
4. Gdy stężeje posypać naturalnym kakao.
Czy wiesz, że… kawa nie tylko pobudza, ale, jak wynika z niektórych badań, także chroni przed pojawieniem się raka krtani i jamy ustnej.

Jogurtowa panna cotta z musem malinowym

Jogurtowa panna cotta z musem malinowym. Przepis Konrada Gacy

Składniki:
· 500 g jogurtu naturalnego
· 2 łyżeczki cukru brzozowego
· 2 łyżki żelatyny
· 50 g malin
· 4 listki mięty

Wykonanie:
1. Maliny zalewamy niewielką ilością wody, dodajemy cukier, miętę i miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji musu.
2. Mus przecieramy przez sito, żeby pozbyć się pestek.
3. Żelatynę rozprowadzamy w 50 ml gorącej wody, po czym odstawiamy do wystudzenia.
4. Zimną żelatynę łączymy z jogurtem.
5. Całość przekładamy do plastikowych kubeczków. Do każdego wrzucamy po kilka malin, wciskając je delikatnie w jogurt.
6. Kubeczki odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem kubeczek wkładamy do ciepłej wody, co ułatwi nam wyjęcie panna cotty.
7. Wyłożoną panna cottę polewamy musem malinowym.
Czy wiesz, że… maliny, nawet te najsłodsze, są małokaloryczne (100 g to tylko ok. 30 kcal!),
a zawierają dużo błonnika pokarmowego.

Domowa czekolada z orzechami i żurawiną

Domowa czekolada z orzechami i żurawiną. Przepis Konrada Gacy

Składniki:
· 125 g masła bez soli
· 60 ml mleka
· 180g cukru brzozowego
· 120 g mleka w proszku
· 5 łyżek naturalnego kakao
· 1 mała garść orzechów laskowych
· 1 mała garść suszonej żurawiny

Wykonanie:
1. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
2. Na garnku stawiamy miskę i wrzucamy do niej masło. Pod wpływem pary miska nagrzeje się.
3. Do rozpuszczonego masła dodajemy cukier, kakao i bardzo dokładnie mieszamy.
4. Mleko doprowadzamy do wrzenia i również dodajemy do masła.
5. Gdy wszystkie składniki w misce połączą się, zdejmujemy ją z garnka, dodajemy mleko
w proszku i zaczynamy mieszać do uzyskania gładkiej masy.
6. Gdy nie będzie widocznych grudek, dodajemy posiekane orzechy i żurawinę.
7. Tak przygotowaną masę przelewamy na blachę wyłożoną papierem i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego!